- Pralinki czy piwo?
- Gdzie i kiedy na olbrzymi dywan kwiatowy?
- Jaki jest adres Europy?
- Gdzie można gołym okiem zobaczyć atomy?
Bruksela, czyli nowe spojrzenie na stolicę Belgii. Podczas wyjazdu z Pascalem odkryjesz, że tu bije serce Europy!
Prawdziwy przełom w sposobie degustacji czekolady nastąpił dopiero na początku XX w. W 1857 r. Jean Neuhaus, szwajcarski imigrant, w słynnym brukselskim pasażu handlowym Galerie de la Reine otworzył? aptekę. Być może na pierwszy rzut oka związek dystrybucji leków z przemysłem czekoladowym nie jest zbyt oczywisty, jednak Neuhaus tabletki lecznicze o dość nieprzyjemnym smaku postanowił powlekać delikatną warstwą czekolady, aby ułatwić ich zażywanie. Okazało się to inspiracją dla jego wnuka, Jeana Neuhausa Jr., który w 1912 r. lecznicze wypełnienie zastąpił czekoladowym kremem. I tak właśnie narodziła się pierwsza belgijska pralinka.
Ewa Wesołowska, autorka przewodnika, prowadzi bloga "Cały ten Beneluks"
Ilość stron | 156 |
---|---|
Rok wydania | 2019 |
Typ | Przewodnik |
Wydawca | Pascal |
Rodzaj wydania | miękka oprawa |